Boka Kotorska

Svako ko posjeti Boku, doživljava je na sebi svojstven način, bilo da se radi o umjetnicima, naučnicima ili turistima, Boka snažno utiče na sva čulna iskustva. Boka je ono mjesto gdje se suprotnosti susreću i sjedinjavanju tvoreći jedan sasvim poseban ambijent. Suprotnosti se ogledaju u prirodi gdje se u jednom dijelu iz mirne površine mora naglo uzdižu krševite planine, a u drugom dijelu niču prave botaničke bašte, ali isto tako i u kulturno-istoriskom naslijeđa gdje se dvije civilizacije, istoka i zapada nadopunjuju u jedinstvenoj harmoniji. Praistorijsko doba, ilirsko doba, antičko doba, latinsko-vizantijsko doba, gotika, renesansa, barok, sve se to pretapa u savremeni život pokazujući i dokazujući da prave vrijednosti viječno traju, zajedno u harmoniji.

Herceg Novi

Herceg Novi je primorski grad u Crnoj Gori koji se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv i u podnožju planine Orjen. To je administrativni centar Opštine Herceg Novi sa oko 33.000 stanovnika. Herceg Novi je bio poznat kao Castelnuovo (na italijanskom). Herceg Novi ima burnu prošlost, uprkos tome što je jedno od najmlađih naselja na Jadranu. Istorija različitih zanimanja je stvorila spoj različitih i slikovitih arhitektonskih stilova u gradu. Herceg Novi je jedna od glavnih crnogorskih turističkih destinacija. Dobro je poznat kao banja i zdravstveni centar; u blizini Igala postoji obilje lekovitog morskog blata nazvanog "igaljsko blato", i ljekovite mineralne vode pod nazivom "igaljske slatine". Najpoznatije turističke atrakcije u Herceg Novom su tvrđava Forte Mare, koju je podigao bosanski kralj Tvrtko I 1382. godine, Sat kula i Kanli-kula koju su podigli Turci, pravoslavna crkva Svetog Arhangela Mihaila na centralnom Trgu Belavista, i mnogi drugi vjerski, kulturni i istorijski objekti.

Meljine

Osim prirodnih potencijala (Meljine se nalaze u uvali Bokokotorskog zaliva koja je zaštićena sa mora, ali i sa kopna jer su zaleđu Meljina već počinju strmi obronci planine Orjen), Meljine ima i bogatu istoriju, ali i značajne turističke potencijale. Naime, jedine dvije veće prirodne pješčane plaže na teritoriji Herceg Novog su u Meljinama. Kroz Meljine prolazi Jadranska magistrala, i tu se ukršta sa putem koji vodi ka Trebinju - Bosni i Hercegovini, tako da je kružni tok koji se nalazi u centru Meljina praktično jedna od najvažnijih raskrsnica u ovoj oblasti. Meljine je veoma mirno primorsko naselje, pogodno i za odmor, ali i za opušten porodični život. Takođe je važno napomenuti da se u Meljinama nalazi čuvena bolnica Meljine, manastir Savina, a odavde počinje i šetaliste "5 Danica".

Manastir Savina

Manastir Savina se nalazi pored Herceg Novog, i napravljen je u bujnoj mediteranskoj vegetaciji na jednom od najlepših delova severne crnogorske obale. Manastir se sastoji od tri crkve: Mali hram Uspenja presvete Bogorodice, Veliki hram Uspenja presvete Bogorodice i Hram Svetog Save po kome je i manastir dobio ime. Mali hram Uspenija Presvete Bogorodice je veoma mali, samo deset metara dugačak i šest metara širok. Najverovatnije potiče iz 1030. godine, mada je najstariji zapis u kome se manastir spominje i iz 1648. godine. Njegova obnova započeta je krajem 17. vijeka, dolaskom izbeglih monaha iz manastira Tvrdoš (Hercegovina), a završena je 1831. godine. U manastiru se nalazi veliki broj relikvija koje potiču iz doba Nemanjića, uključujući i one prenete iz manastira Tvrdoš. Hram Svetog Save nalazi se van manastirskog kompleksa. Veliki hram Uspenja Presvete Bogorodice sagrađen je između 1777. i 1799. godine, a gradio ga je majstor Nikola Foretić sa ostrva Korčule.

Stari Grad

Stari Grad Herceg Novi je nevjerovatna arhitektonska cjelina. Nalazi se na prilično strmom brežuljku koji vodi sve do mora. Šetnja kroz uska stepeništa do obale ili tvrđava može se pretvoriti u pravu avanturu. Stara gradska jezgra je zapravo jedinstvena urbana cjelina koja potiče iz kasnog srednjeg vijeka i sastoji se od zidina, sakralnih, stambenih i javnih objekata. Prepleteni stilovi gradnje objekata i dalje svjedoče o turskom i mletačkom uticaju u Herceg Novom. Uske ulice, stara arhitektura (od srednjeg vijeka do mletačke vladavine) i brojna stepeništa ostavljaju jedinstven utisak svakom posjetiocu.

Lazure hotel i marina

Butik hotel Lazure jedan je od vodećih hotela u regiji koji nudi privatnost u 24 moderno uređenih apartmana u rustikalnom stilu s pogledom na more, vrt ili dvorište. Naši restorani i barovi slave tradicionalnu crnogorsku gostoljubivost i svježinu lokalnih proizvoda. Lazure boutique hotel nudi organizaciju svih vrsta svečanih ili službenih događaja, uključujući vjenčanja, godišnjice, forume, sastanke i konvencije. Bar na plaži Lazure pravo je mjesto za skrivanje od sunca, opuštanje i uživanje u svježim sokovima, fancy limunadama i ukusnim grickalicama u hladu suncobrana napravljenih od palminih listova.

Rose

Rose su staro ribarsko naselje koje nalazi na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, naspram Herceg Novog. Okrenute su ka zapadu, izložene posljednjim zracima sunca na zalasku. Inače su Rose mjesto sa najviše sunčanih sati u toku godine, u odnosu na sva mjesta duž Bike. Od Herceg Novog su udaljene oko 3 kilometra, što predstavlja 15-minutnu vožnju barkom. Stanovnici ovog naselja bavili su se u prošlosti pretežno ribolovom, a danas se Rose smatraju jednim od elitnih turističkih zona Boke. Očuvana tradicionalna arhitektura, stare kamene kuće, tvrđava Forte Rose i crkva Sv.Trojice čini ovo ribarsko selo jednim od rjetkih sačuvanih ambijentalnih cjelina i savršeno mjesto za odmor iz snova!

Šetalište "Pet Danica"

Hercegnovsko šetalište "Pet Danica", u dužini od 6 kilometara, proteže se pored mora od Igala do Meljina. Šetalište je dobilo naziv po imenima pet Danica, pet mladih djevojaka koje su se hrabro borile i poginule u Drugom svjetskom ratu. Dio trase nekadašnje čuvene željezničke pruge Sarajevo – Zelenika, takođe je prolazio upravo ovim šetalištem, te se u Herceg Novom, uz zvuke brodskih sirena, nekada mogao čuti i huk voza, popularnog Ćira. Danas pored šetališta dominira zvuk talasa, jarbola koji zveckaju, te muzika iz kafića koji se nalaze duž cijelog šetališta. Usput ćete naići na betonske i šljunkovite plaže i mjesta za odmor, bazen na otvorenom, jedriličarski klub, gradsku luku, ali i na brojna skretanja za stepeništa koja će vas odvesti do centra grada. Gradsko šetalište je idealna ruta za šetnju brzim ili laganim hodom, trčanje, vožnju rolera i bicikla, meditaciju pored mora, otkrivanje istorije grada ili druženje u nekom od kafića sa opuštajućim pogledom na more.

Kontakt Info

Kako nas možete kontaktirati?